Lallak, makanan melayu kala susah

24 February 2009 at 8:00 am 6 comments

Siape yang ndak kannal dangan makanan yang siggek tok, ‘lallak’. Terinspirasi penayangan di tipi, yang menampelkan makanan atau oleh-oleh dari daerah Jawe Barat (sunda), lallak disinun disebut dengan name ‘galendo’, sadangkan mun di daerah Jawe Tangah biase dinamekan dangan ‘blondo’.

Kelapak, memang buah yang nddak habis cerite dangan manfaatnye, dari mule nak tumboh sampai matinye si batang kelapak paseh ade pakainye atau manfaatnye. Cobelah kite hitong dari awal tumboh, daunnye muda’ atau tue pakai tolen. Muda’nye  jadi daon ketupat atau jadi janur nak pengantenan. Tuenye, diambek liddiknye dijadikan sapu.
Dah tumbang pun, maseh begune…hehehe umbutnye wuiih nyamannye, mantak atau pun dimasak agek same nyamannye. Mun, kelapa muda’ ke…sah nak diceritekanlah agek, ndak ke?

Walhasel dari yang namenye kelapak, macam-macam produk bise kite dapatkan.
– ketupat
– janur
– sapu liddik
– macam-macam kueh dan masakan dari santan
– minyak
– arang tempurong
– macam-macam hasel kerajinan tempurong
– lallak
– bungkel

gambar diambil dari pencarian google

gambar diambil dari pencarian google

Ibarat pepatah, makin tue makin begune …iyelah kelapak. Dah dibuat minyak, ketupang untuk makanan ayam atau itik, ehh…ade agek ampasnye minyak yang kite namekan ‘lallak’ tadek ye.

Care mbuatnye pun sangat sederhane dan mudah, bahkan kalau boleh dikatekan ‘otomatis’ bise jadi. Apelah udek? saat kite beniat nak membuat minyak kelapak, dangan hanye ngandalkan parutan kelapak tue sebanyak 7 igek kelapak untuk selanjutnye di parras jadi santan, dan santan dimasak diatas tungkok.  Sambel ngadok-ngadok, minyak kelapak pun keluar dan secare bersamaan lallak pun terbentok. Dah lakkak minyak diambek, ampas dari minyak iyelah yang terlihat macam nak buteran-buteran halus angus sikit dan harum baunye yang khas diambek dijadikan makanan dan laok paok melengkape sajian ummak di dapor.

Waktu kaccik dolok, karrap umak saye mbuat masakan lallak tok. Tappo’annye pun sederhane, cukup ikan tarri ajak dah nyaman. Tambahan laingnye dalam masak lallak antarenye adelah irisan daon kunnyik dan daon kassum yang biase dipakai untok mbuat bubbor paddas ye, cabek sikit biar ade rase paddasnye juak dan usah luppak sikit tambahkan bumbu penyedap dan garam tantunye. Dihidangkan hangat-hangat bersame nasek panas. Wuiiih…..mertue lewat nddak nampak.. hehehe.

Entry filed under: bebahase melayu sambas, Khazanah Budaya. Tags: , , , , , , , , , .

Kemponan, sebuah kebiasaan atau kesalahan? Hati-hati Demam Berdarah (DBD) Mengancam di Sekitar Kita

6 Comments Add your own

  • 1. Juan rusli  |  2 April 2009 at 8:14 pm

    Assalamualikum……Pak ussu ke tok namenye…??? Salam kannal lah. Saye tok juan biak selakau timur(SAMBAS). Bagus inyan tulisannye tok, saye pun baru belajar juak nak buat blog. Dah ase salok dibe juak nak balik tok, dah ade setaon di Jawe tok. oh Pak ussu urang bukit batu ke…??? Saye ade juak kawan dolok di di siye kawan waktu sekolah dolok saye tamatan STM pasiran…… Dah lah Pak su salam jak dengan kawan-kawan di Bukit Batu………

    Reply
  • 2. BERT972  |  16 May 2009 at 7:59 pm

    Rase liuran membace tentang bubor pedas…enaaaaak….dan lazat..

    Reply
  • 3. soto banjar  |  11 November 2009 at 3:09 pm

    Jadi laper hehehe..

    Reply
  • 4. ida nursanti basuni  |  26 November 2009 at 1:47 pm

    suke inyan aku ngan tulisan itok, ai, ai, ai, kenatalnyan budaye melayu
    dah kite lastarikan budaye kite

    Reply
  • 5. Hamdi-Semparuk/Sambas  |  18 March 2010 at 12:18 am

    bagus juak ade yang pakai base melayu mbuat tulisannya. mun bise buat banyak2. saye nak belajar juak mbuat blok lakak iye nulis-nulis juak pakai base melayu sambas. Salam kannal pak usu. Saye SMA dolok di Singkawang tinggal di Sei Wie 1996-1999. Kini belajar di Bogor

    Reply
    • 6. pakussubukitbatu  |  20 April 2010 at 4:59 pm

      Salam kannal juak bang Hamdi,…kuliah ke studi di Bogor ye…mudah-mudahan balik dari kote sajjok ye kallak bise mbangun daerah dangan segale yang kite punye, di kampong atau pun di luar kampong….selamat melanjutkan aktifitas belajar. (maaf baro’ bise mbalas tok ee…🙂 )

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Penulis di Blog-ku

Twitt saye…

Komentar Pengunjungku

Arsip Tulisan

Kalender

February 2009
M T W T F S S
« Nov   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

RSS Infokom

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Blog Stats

  • 145,483 hits

Web Hosting Gratis

Free Website Hosting

%d bloggers like this: